Agustin ve Gıda Ormanı

Türkiye’ye ilk kez 2010 yılında, Emet Değirmenci ile birlikte sundukları ‘Permakültür ve Ekolojik Restorasyon’ eğitimi için gelmiş olan Agustin Sepulveda Sariego, çeşitli illerde kent ekolojisi, topluluk oluşturma ve yerel dayanışma girişimleri hakkında bir dizi etkinlik için yeniden Türkiye’de.

12508844_508118166037306_9211906456364688731_n

Sariego, 26 Şubat 2016 tarihine kadar Türkiye’de bulunacak.

Uluslararası çapta önemli bir akademisyen olan Sariego Türkiye’ye geldiği gün ilk olarak Roma Bostanı’nı ziyaret etti ve #barisicinakademisyenler’e desteğini beyan etti. Ardından Karya Akademi ve Slow Food Bodrum işbirliği ile Bodrum’da düzenlenen ‘Permakültür Tasarımı Atölyesi’ni yönetti.

23-24 Ocak tarihlerinde İstanbul’da, 30-31 Ocak tarihlerinde Çanakkale’de, 6-7 Şubat tarihlerinde Küçükkuyu’da ve 20-21 Şubat tarihlerinde Ankara’da farklı sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen, kentlerde sosyal refah, mahalle ölçeğinde topluluklar oluşturma, permakültür gibi konuları işleyeceği ve dünyadan çeşitli örnekler sunacağı etkinliklere katılacak. Yeşil alanlarını büyük bir hızla kaybederek nefes almakta zorlanan kentlerde temiz gıda üretimini vurgulayarak, hızlı yaşam şartları nedeniyle de kaybetmeye başladığımız mahalle dayanışmasını sağlamlaştırmak için öneriler ve yöntemler paylaşacak. Sariego’nun eğitimlerin eğitici olduğu kadar eğlenceli ve renkli de geçiyor.

Türkiye’de olduğu süre boyunca katılacağı etkinlikler hakkında detaylı bilgi için: Agustin Sepulveda Sariego Türkiye’de Facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Agustin Sepulveda Sariego kimdir?

Uzun yıllar ekoloji üzerine çalışmış Şili’li bir biyolog, aktivist ve müzisyen olan Sariego, 1984’te tanıştığı permakültür disiplini ve ekoköyler üzerine uluslararası eğitimler veren bir akademisyendir. Murray Bookchin ve Joan Martinez Alier gibi tanınmış düşünürlerle birlikte çalışmış, 90’lı yıllarda başlayan toplumsal ekoloji hareketine yoğunlaşarak bu konuda sosyal ve akademik araştırmalar ve uygulamalar yapmıştır.

Şili’de 1995-2000 yılları arasında başkanlığını yürüttüğü  CETAL Valparaiso adlı sivil toplum örgütü aracılığıyla, 60’ın üzerinde ‘eko’ mahalle oluşumuna destek vermiş, mahalle örgütlenmesi için sosyal teknolojiler geliştirmiştir.

Norveç merkezli ‘Change the World’ örgütünün yöneticisi olarak Avrupa ve Latin Amerika’da ekolojik tasarım örnekleri oluşturmakta, ihtiyaç bölgelerinde atık yönetimi ve eko-hıfzısıhha (ECOSAN) eğitimleri vermektedir.

Şili’li mimar Carla Rocha S. ile birlikte nörolojik öğrenme süreçleri ve didaktik üzerine ‘Mekan ve Öğrenim’ başlıklı akademik araştırmalar yürütmektedir. Çeşitli üniversitelerde Bilim Felsefesi, Ekoloji, Sosyal Ekoloji, Sistem Teorisi, Ekolojik Ekonomi, Ekolojik Tasarım (permakültür) gibi konularda dersler vermektedir. Şiddet ve savaşların durdurulması üzerine Oslo’daki Barış Araştırma Enstitüsü’nü kuran matematikçi ve filozof Johan Galtung ile barış konulu çalışmalar yapmaktadır.

 Her türlü ekolojik yaklaşımın temelinde yatan sosyal, ekonomik ve siyasi gerçeklerin göz ardı edilemeyeceğini düşünüyor ve değişimin önce insanın kendi içinde başlaması gerektiğini, yerel toplulukların ve dayanışmanın ancak bu sayede güçlenebileceğini vurguluyor.