2015-Pc-Cal-LR10

Bu kış yaptıklarımız

 Aşamalı olarak planladıgımız Bostan projemizi devam ettiriyoruz. Nasıl mı ? Roma Bostanı’nı, sürdürülebilir, dört mevsim ürün alınabilen bir “Gıda Ormanı”na ya da “Orman Bahçesi”ne dönüştürmek istiyoruz. Yani, bir bahçede farklı boylardaki ceviz, elma, akasya, erguvan gibi ağaçların arasında çalıların, onların yanlarında çeşitli otların olduğu, toprağın yer örtücülerle kaplandığı, ağaç dal ve köklerinin sarmaşıklar ile sarıldığı bir yer. Tüm bu farklı katmanlardaki türler birbirleriyle uyum içinde yaşayabiliyor. Doğal bir orman ekosistemini örnek alarak oluşturulmuş bu sistemde, kullanılan ağaçlar, gıda üreten, toprağa yarar sağlayan, yararlı böcekleri çeken, hayvanlar için önemli türlerden seçiliyor. Gıda ormanı ilk yıllarda bizim bakımımıza ihtiyaç duysa da belli bir zaman sonra doğal bir orman gibi, kendi kendine yeten bir sisteme dönüşüyor.

Ağaçlarımızı dikmek için uygun zaman olan kasım aralık aylarında gıda ormanımızın  için ilk meyve fidanlarını ve destek türlerini diktik.

Diktiğimiz ağaçları sırıklayıp,bağladık. Diplerini taşlarla çevirip malçladık. Hem ağaç diplerine, hem de bahçenin geri kalanına bakla ve bezelye tohumu attik.

Teraslardaki yabani otları kesip bıraktık. Ayrık otlarını elimizden geldiğince temizledik. Toprağa karton serip üzerlerini malçladık.

Bostanın daha önce kullanmadığımız, eğimli tarafına diktiğimiz ağaçların suyu tutmalarını sağlamak için etrafını yükseltip, aralarına su kanalı açtık. Toprağı tutmak için de kanalın içini taşlarla doldurduk.

Daha önce solucan gübresi kullanılmayan yerlere gübre attık.

Sulandırıp beklettiğimiz tavuk gübresini fidelerimize verdik.

Meşe külü ve kükürt karışımını topraga serptik.

Açıkta kalan toprak alanlara yer örtücü yonca, üçgül, alfalfa, fiğ tohumu attık.

Geçen Yaz Yaptıklarımız (2015)

roma bostanı cihangir-crop-u214

Bostanda kendine yeten bir sistemin ilk basamaklarını oluşturmak amacıyla terasların bazılarında ağaç, ağaçcık, çalı, otsu bitki ve yer örtücü diktik. Bitkiler ağırlıklı olarak yenilebilir ve çok yıllık türlerden seçildi.böylece 4 mevsim kullanılabilir, az bakım isteyen bir ekosistem yolunda ilk adımlarımızı attik.

– Alanın temizlenmesi.
– Toprağın dikim koşullarına göre düzeltilmesi.
– Fitilli yatak sistemi ile yükseltilmiş yatakları oluşturmak.
– Fidelerin sebze yataklarına dikilmesi.
– Fidanların toprağa dikilmesi.
– Kompost kutularının hazırlanması.
– Kompost yapımı.
– Tohum topu yapılması.Bostan sınırlarını belirginleştirmek,  alanda koku olmasını ve çöp atılmasını engellemek amacıyla doğal çit oluşturacak şekilde bitkilendirme yaptık. Kullanılan türler biberiye, lavanta gibi küçük boylu çalılardan, meyve ağaçlarına, destek türlere, sebze fidelerine kadar geniş aralıkta oldu.

kompost

Fitilli Yatak
Bostanın en büyük eksiklerinden biri su. Bu nedenle; düzenli sulama gerektiren sebze fidelerini, su ihtiyacını asgari düzeye indiren fitilli yatak sistemi kullandık.http://www.leafninjas.ca/yasmin_raised_beds

Kompost

Bitkilerin iyi gelişimi için, ekim dikim işlerinde toprak ve gübre ihtiyacımız olacak.

Organik atıklarımızın dönüşümü için kompost kutuları koyduk. Böylece hem atık dönüşümü yapmış hem de bostan toprağını zenginleştirmiş, gübre ihtiyacımızı karşılamış olacağız.

http://www.vectordepot.com/symbols/

sandik-crop-u668