Yaza tohum toplarıyla davetimizdir!

Yaz geliyor. Tohumun toprakla buluşacağı günler yaklaşıyor.

21 Nisan Pazar günü Roma Bostanı’nda ‘Doğal Tarımın Yolu, Felsefesi ve Uygulaması’ üzerine bir sohbetin ardından hep birlikte tohum topları yapıyoruz, saçıyoruz.

Pazar günü bostanımıza doğal tarımın babası Fukuoka’nın öğretileriyle ve tohum toplarıyla cennete çevrilmiş Edessa Doğal Tarım Merkezi’nde yaşayan Kutluhan Özdemir ziyarete geliyor, sizi de bekleriz.
‘Bir doğal tarım çiftliği nasıl kurulur, nereden başlanır ve nasıl bir yol haritası çizilebilir?’, ‘Tohum topları nasıl yapılır, ne zamanlarda saçılır?’ gibi şeyler konuşacağız.

Toprak işlemenin, gübrelemenin, yabani ot temizliğinin yapılmadığı ve tarım ilaçlarının kullanılmadığı doğal tarım anlayışında, doğanın kendine yeterliliğine ve müdahalesizliğe inanılır. Bu anlayışla en çorak yerlerde bile kendine yeten gıda ormanları kurulabileceği kanıtlanmıştır. Ekinlerin ihtiyacı olan tek şey, doğanın ellerine emanet edilmektir. Bu nedenle, insan alçakgönüllülükle doğanın bilgeliğine teslim olmalıdır.

‘Biz sadece tohum topları yaparsak ve sonra bunların içine çok çeşitli, ormanlık ağaç, meyve ağaçları, sebze, tahıl ve alfa alfa, yonca gibi yeşil gübre bitkilerinin tohumlarını koyarsak, yağmurlar başlamadan önce bu tohum toplarını saçıp gerisini doğaya bırakabiliriz. Bütün bitkilerin tohumlarını içeren çok çeşitliliği kullanmamız gerekiyor. Bu şekilde büyük bir tohum çeşitliliğine sahip olarak ekim yapabilir, çorak dağları ve çölleri yeşillendirebiliriz. Doğal tarım çiftlikleri kurabiliriz ve kendine yeterlilik amaçlı sebze bahçeleri yapabiliriz.’ diyor Kutluhan.
Kendine yeten bir gıda ormanı olma yolunda ilerleyen Roma Bostanı’nda umudun ve sevginin tohumlarını yapmaya ve onları her yere serpmeye gelsenize!
İnsan, tohum ve toprak bir araya geldiğinde büyülü bir şeyler oluyor, unutmayalım.

Kutluhan Özdemir kim ki?
5 yıldır dünyanın çeşitli yerlerinde Fukuoka’nın öğrencilerinin doğal tarım çiftliklerini ziyaret eden ve oralarda gönüllü olarak çalışan Kutluhan 3 yıl önce de Fukuoka’nın öğrencisi Panos Manikis’in Edessa’daki doğal tarım merkezini devraldı. Bir yandan çiftçiliğe devam edip tüm canlılar için doğal gıdalar üretirken bir yandan da başta Avrupa ve Türkiye olmak üzere dünyanın birçok yerinde doğal tarım seminerleri düzenliyor, tohum topları yapıp saçıyor.

Detaylar ve etkinlik takibi için facebook etkinlik sayfası: https://www.facebook.com/events/385982065331052/?active_tab=about

21 Nisan Pazar günü 15:00-20:00 saatleri arasında Roma Bostanı’ndayız.